Piszczący wentylator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wlod
    Drive
    • 2006
    • 63

Piszczący wentylator

mam male pytanko
    czy ktos mogl by zrobic fotke tego przycisku odpowietrzajacego
    wczoraj szukalem go i niestety nie znalazlem
    a podobno po jego nacisnieciu wlewa sie wiecej palliwa
    pzdr
  • borut
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 299

Piszczący wentylator

Panowie

Cholernie piszczy mi wentylator nawiewu, już teraz niezależnie od prędkości. Mieliście coś takiego? Jak sobie poradziliście?

Pzd
    Powered by VSI PRINS

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

Przesmarować i nie bedzie piszczeć :szeroki_usmiech
      DACAR.team

Komentarz

• Techno200
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 782
        • Tesla

Bardzo mozliwe ze to od tych niskich temeperatur, to wszystko plastik. Im nizsz temp. tym plastki twardszy i moze dla tego piszczy. Tez to mam, moze nie glosno ale jednak cos burczy. Jak sie zrobi cieplej to mam nadzieje ze przestanie
        Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• Loni :)
          Drive
          • 2006
          • 58

No właśnie ja mam ten sam problem i też mam taką nadzieję że jak zrobi się cieplej to przestanie :wink: bo troszkę działa mi to na nerwy 8)
          Fabia Club Polska : www.fcp.pl

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Uwazajcie jednak na jedno. Czasem dzieje sie tak, ze skropli sie do tego silnika woda, albo przedostanie przez filtr przeciw pylkowy i wlaczajac wentylator na poczatku nie chce chodzic, potem piszczy a na koncu cos go trafia. W Octavi wystarczy odkrecic schowek odlaczyc lampke i juz mam silnik na wierzchu. Najlepiej wtedy posluchac co w nim piszczy.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• mackolaczek
              Classic
              • 2006
              • 12

TEŻ TO MAM ,TYLKO PO PRAWEJ STRONIE JAK ODPALE SILNIK PRZEZ PARE MINUT PISZCZY A POTEM PRZESTAJE JAK SIE DOWIEDZIALEM TRZEBA SILNICZEK NASMAROWAC-JECHAC DO ASO JAK NA GWARANCJI :lol:
              SKODA OCTAVIA 1.9 TDI RIDER

Komentarz

• MZD
                Ambiente
                • 2004
                • 242

Mam ten sam problem, ale jak się samochodzik nagrzeje to wiatrak nie wydaje już takich odgłosów... Na najbliższym przeglądzie w ASO chcę to zgłosić.
                Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• RomanS
                  Elegance
                  • 2004
                  • 804

U mnie przez 2 lata wystarczało na chwilę włączyć najwyższe obroty (bo hałasował głównie na 1 biegu), potem powrót na niskie i było OK. No ale teraz zaczęło się coś dziwnego. Hałasuje tylko w czasie jazdy gdy skręcam w prawo . Gdy jadę prosto lub przy skręcie w lewo - nie hałasuje. Najbardziej zauważalne na niskim biegu wentylatora i przy małej prędkości jazdy, szczególnie wyraźne np. przy manewrach na parkingu, ale nie tylko (wiadomo, przy szybkiej jeździe hałas ogólny większy, więc może gdzieś to ginie, z kolei na 3 i 4 biegu wentylatora hałas wentylatora jest tak duży, że nie wiadomo, czy hałasuje nietypowo, czy nie).
                  Sensu i logiki w tym za bardzo nie ma ale tak właśnie jest. Aha, na postoju skręcanie kierownicy w prawo, nawet do oporu nie wywołuję tego hałasu.
                  A tak w ogóle z tego co piszecie wynika, że to dość typowa bolączka Octavii.
                  Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• MZD
                    Ambiente
                    • 2004
                    • 242

Zamieszczone przez RomanS
                    U mnie przez 2 lata wystarczało na chwilę włączyć najwyższe obroty (bo hałasował głównie na 1 biegu), potem powrót na niskie i było OK. No ale teraz zaczęło się coś dziwnego. Hałasuje tylko w czasie jazdy gdy skręcam w prawo . Gdy jadę prosto lub przy skręcie w lewo - nie hałasuje. Najbardziej zauważalne na niskim biegu wentylatora i przy małej prędkości jazdy, szczególnie wyraźne np. przy manewrach na parkingu, ale nie tylko (wiadomo, przy szybkiej jeździe hałas ogólny większy, więc może gdzieś to ginie, z kolei na 3 i 4 biegu wentylatora hałas wentylatora jest tak duży, że nie wiadomo, czy hałasuje nietypowo, czy nie).
                    Sensu i logiki w tym za bardzo nie ma ale tak właśnie jest. Aha, na postoju skręcanie kierownicy w prawo, nawet do oporu nie wywołuję tego hałasu.
                    A tak w ogóle z tego co piszecie wynika, że to dość typowa bolączka Octavii.
                    Bolączka dość typowa... :evil: tylko że w moim przypadku jak dałem nawiew na wyższe obroty to kończyło się to wymianą bezpieczników. Dlatego jak ruszam to daję na 1 i dopiero jak wiatrak przestaje buczeć przełączam na wyższe obroty.

Ale że samochodzik jest na gwarancji to będę cisnął ASO żeby wymieniło wiatrak. Bo nie jest to może nic poważnego ale jest to uciążliwe.
                    Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• kamillis
                      Classic
                      • 2008
                      • 15

tez w mojej skodzie 2002 piszczy ...
                      ASO gwarancyjne nie wchodzi w rachube, nasmarowanie starczy pewnie na jakis miesiac,
                      wymienia sie te wiatraki jakos?

Komentarz

• RomanS
                        Elegance
                        • 2004
                        • 804

tez w mojej skodzie 2002 piszczy ...
                        ASO gwarancyjne nie wchodzi w rachube, nasmarowanie starczy pewnie na jakis miesiac,
                        wymienia sie te wiatraki jakos?
                        Jednak spróbuj nasmarować, u mnie to załatwiło sprawe na kilka lat, czyli jak na razie ponownie nie było potrzeby.
                        Przy okazji wyczyściłem silniczek z kurzu i pyłu weglowego oraz wymyłem turbinę dmuchawy i wnetrze obudowy dmuchawy - a było tego :shock:
                        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• koddi
                          Rider
                          • 2008
                          • 405
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

no i mnie to też trafiło... :evil: może ktoś napisać jak dobrać się do niego ?
                          Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                          Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                          ...
                          A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• Krzycho-63
                            Rider
                            • 2007
                            • 628
                            • Superb II (3T4)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez koddi
                            no i mnie to też trafiło... może ktoś napisać jak dobrać się do niego ?
                            Może:
                            Skoda Superb II Ambition
                            2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

Pracuję...